Terug naar site

XR lab gaat aan de slag voor ESPEQ

In het nieuwe jaar starten de stagiairs en docenten van XR lab met een opdracht voor bouw-en techniekcampus ESPEQ in Heerhugowaard. De elf studenten en zeven docenten gaan zes weken werken aan een virtuele ervaring die jongeren enthousiast gaat maken over werken in de bouw.

“Maak een meeslepende virtuele groepservaring waar potentiële studenten de grootsheid van een bouwplaats kunnen ervaren.” – ESPEQ

De grootsheid van een bouwplaats

De virtuele ervaring is bedoeld voor potentiële studenten voor de opleidingen van ESPEQ. Bij ESPEQ kunnen zij kiezen voor een combinatie van werken en leren. De bouw- en techniekcampus biedt vijf verschillende BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleidingen aan; een opleiding tot timmerman, schilder, metselaar, houtbewerker en tegelzetter.

ESPEQ ontwikkelt sinds 2018 een permanente innovatieve werkplaats genaamd Dudoc XP. Dit is een bouwplaats die nooit af is, waar studenten van verschillende techniekopleidingen met elkaar samenwerken. Daarnaast leren de studenten hier vaktechnische vaardigheden zoals metselen, stukadoren, tegelen en schilderen.

De virtuele ervaring

Met virtuele elementen kan je een bouwplaats naar Dudoc XP halen. Denk aan de hijskranen, vrachtwagens en mensen die aan het werk zijn. De ervaring zal een educatieve functie hebben waarin aandacht is voor de verschillende beroepen. Dit met het doel om meer jongeren enthousiast te maken over werken in bouw.

Het is de eerste keer dat er wordt gewerkt aan een virtuele groepsbeleving. De studenten en docenten gaan vanaf januari in multidisciplinaire teams aan de slag. Er wordt gewerkt in sprints van twee weken, waarbij na afloop feedback wordt gegeven en de doelen van de volgende sprint worden vastgesteld. To be continued…