Terug naar site

Een werkdag bij XR lab in tijden van Corona

Het is nog maar drie weken geleden dat onze elf stagiairs nog iedere werkdag in ons kantoor in het mediacentrum waren. Maar nu in coronatijden is alles anders. In deze update lees je hoe een ‘gewone’ werkdag er bij XR lab uitziet.

Voor de meeste stagiairs is dit hun eerste stage-ervaring. En daarom zijn we extra trots op hoe snel zij zich aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden. wij werken allemaal vanuit huis en communiceren via de software van Discord. Voor veel van de stagiairs is dit gelukkig geen onbekend platform doordat het veel wordt gebruikt door gamers.

Heel kort over het experiment waar we nu aan werken: onze stagiairs en seniors (docenten) zijn bezig met een experiment voor het Eurovisie Songfestival om de ervaring van performer en regisseur neer te zetten. In samenwerking met AVROTROS maken we een multiplayer Karaoke ervaring waarbij acties in de echte wereld te zien zijn in de VR-wereld en waar samenwerking centraal staat.

De werkdagen proberen we zoveel mogelijk te structureren door ze op de werkdagen op kantoor te laten lijken. Zo beginnen we iedere ochtend nog steeds met een stand-up en kunnen mensen elkaar ontmoeten op een digitale versie van het weiland en de kantine. We kijken vandaag mee met Femke, game-artist (in spe) en zij is in dit project de ‘Lead Art’.

09:00-09:45 Stand-up voorbereiden
Femke: “We werken met scrum. Dus ’s ochtends kijk ik op het Trello-bord terug naar wat ik sinds de vorige stand-up heb gedaan. Dan kan ik daarover vertellen in de stand-up. Verder kijk ik waar de andere mee bezig zijn geweest en welke taken er nu nog liggen. Dus waar ik na de stand-up mee aan de slag ga.”
09:45-10:00 Stand-up
Iedere werkdag om 09:45 uur starten we samen in Discord. Hier is er een stand-up in het Weiland (zo heet het ook bij ons op kantoor), geleid door onze scrummaster Steven. In de stand-up geeft iedereen antwoord op de volgende vragen: wat heb je sinds de vorige stand-up gedaan? Wat ga je tot de volgende stand-up doen? Ben je afhankelijk van iemand of iets?
broken image

Femke: “Daarna geef ik samen met Martijn, de ‘Lead Developer’, een update aan de seniors. Verder wilde vandaageen trotse developer zijn werk aan de seniors presenteren. Dus daar maken we dan ook tijd voor. Vandaag moesten we ook prioriteiten stellen, want er liggen nog veel taken terwijl we woensdag het experiment voor AVROTROS afronden.

10:00-12:00 Doorpraten en aan de slag
Daarna gaat iedereen zijn eigen weg. Vaak zoeken stagiairs en seniors elkaar op in een van de kanalen. Deze kanalen hebben allemaal hun eigen functies en onderwerpen. Zo is er:

  • Het Kantoor: een ruimte waar je korte vragen kan stellen, maar in principe gewoon stil gewerkt wordt.
  • Het Weiland: vergaderplek voor grotere groepen. Met een aantal etiquette… zo beginnen we echt op het afgesproken tijdstip en wordt er niet door elkaar heen gesproken.
  • Muted but active: een stilteruimte, waar je wel laat zien dat je online bent, maar niet meteen bereikbaar.

Verder zijn er nog werkruimtes zoals ’Art’ en ‘Dev’, maar als je even met iemand wil kletsen, kan je ook naar de kanalen ‘Trein’ of ‘Kantine’.

broken image

Femke: “Gisteren was ik ziek. Dus na de update met de seniors ben ik langs alle artists gegaan voor een update. Zo heb ik Tobias feedback gegeven op de effecten die hij had gemaakt. Vervolgens ging ik in een werkoverleg over de eenhoorn, het personage dat je bent in de VR-experience. Deze moet een microfoon vasthouden door middel van handtracking, maar dat gaat nogal moeilijk met hoefijzers. Dus daarover gingen we brainstormen. De rest van de ochtend heb ik gewerkt aan de hoeven van de eenhoorn. ”
 

12:00-12:30 Pauze
Net zoals we normaal op kantoor doen, gaan we lunchen om stipt 12:00 uur. De stagiairs en seniors checken uit in de chat en na een halfuur checkt iedereen daar weer in.


12:30-17:15 Aan de slag en feedback
In de middag werkt het team aan hun eigen taken en vragen elkaar en de seniors om feedback. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de screenshare functie om met elkaar mee te kijken. Developers laten bijvoorbeeld aan de artists zien hoe hun model geïntegreerd wordt in de experience en ze zo kunnen ze snel schakelen.

Femke: “Na de pauze ben ik doorgegaan met de hoef voor de eenhoorn. Na een brainstorm met Ruben, een van de seniors, kwamen we op het idee om er een soort mickey mouse handschoen van te maken. Het hoeft namelijk niet mega realistisch te zijn. Daar kon ik dus de rest van de middag mee aan de slag.”

broken image

Verder zijn de stagiairs gekoppeld aan een van de seniors. Door de dag heen kunnen ze dus ook coachgesprekken hebben over onderwerpen als eigen ontwikkeling, skills verbeteren, initiatief nemen, wensen voor de toekomst.
 

17:15-17:30 Dagafsluiting
Aan het einde van de werkdag wordt er nog even nabesproken in het Weiland. En daarmee is de werkdag afgesloten.

Leermomenten

  • Een aantal basisprincipes zijn belangrijk. Dus: thuisfront is op de hoogte van dat je moet werken, er is een vaste werkplek ingericht, we houden ons aan werktijden en pauzes, communiceren als we vastlopen en kleden ons aan in iets wat je ook zou aandoen op kantoor.
  • Na een paar dagen kwamen we tot de conclusie dat de stagiairs erg hard werken, te hard. Dus is er duidelijk overleg dat pauzes noodzakelijk zijn en dat je af en toe even naar buiten moet.
  • Verder merkten we dat er vooral enkel efficiënte werkgesprekken werden gevoerd. Dit maakt werken toch minder sfeervol dan op kantoor. Daarom blijft de vrijdagmiddagborrel een ding en proberen we de gesprekken tussendoor luchtig te houden. En soms een karaoke sessie is geen overbodige luxe.
  • Ook niet onbelangrijk: Memes zijn leuk, maar niet tussen alle andere opmerkingen door. Dus hier werd een speciaal chatkanaal voor ingericht.

Na dit experiment gaan de studenten en seniors onderzoek welke andere immersieve vormen er zijn om efficiënt samen te werken. Wordt vervolgd.