Terug naar site

Aan de slag met een VR-ervaring voor De Kronieken van Ubuntopia

Ubuntopia is geboren om échte oude legendes en verhalen te bewaren, om te voorkomen dat de Afrikaanse wijsheden verdwijnen. In de kronieken van Ubuntopia neemt verhalenverteller Balla je mee in magische Afrikaanse legendes. In ieder boek worden er twee andere legendes uitgelegd en geïllustreerd. Wat het uniek maakt is de combinatie van stripverhalen met raamvertellingen en achtgrondinformatie. Inmiddels zijn wij drie weken bezig met een Virtual Reality (VR) ervaring voor Ubuntopia.

Het verhaal dat wij gaan vertellen is gebaseerd op een Ethiopische legende. In het kort: de legende gaat over een meisje dat ziek is, Bujet. Lang geleden in Ethiopië zou Bujet op de rug van eenhoorn Harish over de Blauwe Nijl rondvliegen om dieren te helpen. En door andere te helpen werd het met meisje steeds beter. De moraal van het verhaal is dan ook dat je boven jezelf uit kunt stijgen door andere te helpen.

We hebben er voor gekozen om niet 1 op 1 de legende te vertalen naar een VR-ervaring, maar juist meer de focus op de moraal en het conserveren van de legendes te leggen. In de ervaring ben jij de hoofdpersoon Bujet die op de rug van Harish vliegt over een mistig landschap. Jouw taak is het om de allesomvattende mist te verdrijven, zodat je steeds meer van de wereld ontdekt en de legendes redt van wegvagen. Dit doe je door symbolen te verzamelen in je vlucht.

broken image

Mooie samenwerking en uitdagingen

Onze stagiairs en seniors werken in totaal zes weken aan dit prototype. We ontwikkelen deze VR ervaring voor de Oculus Quest. Uit de gesprekken met Ubuntopia kwam sterk naar voren hoe belangrijk de authenciteit van de verhalen is. We moeten dus echt recht doen aan de verhalen. Daarom werken we voor de ontwikkeling nauw samen met de schrijver, striptekenaar en de organisatie erachter. Dit brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee:

  • Hoe maken we van 2D illustraties een 3D wereld, zonder het karakter van de illustraties te verliezen?
  • Hoe kun je een prettige VR-ervaring maken van het vliegen (zonder misselijk te worden)?

Deze uitdagingen gaan we natuurlijk aan. Binnenkort delen we meer over deze VR-ervaring.